5 עמוד

גיליון מס' 3 אוקטובר 1999      

אינטר-עט של דלא-ניידי ומיסוי מקרקעין      magazin





smolski

מס הכנסה - היערכות

לקראת סוף שנת המס

מאת: רו"ח שלמה סמולסקי *




א. השלמת רישומים ותיאומים

לקראת סוף השנה יש להשלים רישומים ותיאומים לפי הפירוט הבא:

1. להכין רשימות מלאי לסוף השנה.

2. לקרוא את מונה הקילומטרים ברכב עד ליום 31.12.99, ולהכין את רשימת כלי-הרכב של העסק, ששימשו אותו עד לסוף השנה.

3. לעדכן רישומים בספרים ולהתאימם עם גורמי חוץ.

4. לאסוף אישורי יתרות מלקוחות, מספקים, מבנקים וכו'.

5. להכין רשימת שיקים דחויים.

6. להכין רשימת חייבים וזכאים לעסק.

7. לאסוף אישורים שנתיים או זמניים מלקוחות על מס, שניכו במקור במהלך שנת המס (טופס 857).

8. אם נוכה מס במקור, רצוי לרשום בספרים בחשבון נפרד את הסכום שנוכה. את המשלם יש לזכות בתשלום ברוטו, דהיינו כולל המס שנוכה.

9. להשלים את רישומי המשכורות, לערוך ריכוז שנתי של המשכורות והניכויים (טופס 126), ולהתאימם לרשום בהנהלת החשבונות.

10. להכין אישורים על המשכורות ששולמו לעובדים.

11. לרכז את טופסי הניכויים במקור שלא משכר.

12. לבדוק אם קיזוז מס התשומות לעניין מע"מ בוצע אך ורק על פי "חשבוניות מס" תקינות.

13. להכין תיאום מלא ושוטף בין הרישומים בספרים ובין הדיווחים השונים לרשויות המס, כמו: דיווח על מחזור לעניין מקדמות ולעניין מע"מ; דיווח על ניכוי במקור מעובדים ומאחרים; תשלום ודיווח על מקדמות בשל "הוצאות עודפות", וכיוצא באלה. ניתן להגיש דוח מתקן או לערוך את ההתאמות הדרושות בחודש דצמבר.

לעיתים נערך דוח תקופתי על פי סיכום מסמכים, ועוד לפני השלמת הרישומים בספרים. במקרים כאלה, ייתכן חוסר דיוק בדיווח. במהלך השנה נוצרים לעתים גם הפרשים הנובעים מתיקוני חשבוניות, מהחזרים ומביטולים, מהבדלים בעיתוי הרישום וכד'. אם ההפרש אינו מהותי, ניתן לתקנו במסגרת הדיווח לתקופה הבאה. הפרש ניכר מחייב בדרך כלל הגשת דוח מתקן לתקופה הרלוונטית. ההתאמות בין הרישומים ובין הדיווחים צריך לבצע באופן שוטף ולא להמתין לסוף שנת המס. האיחור בדיווח המתקן עלול לגרום, במקרים מסוימים, להטלת קנסות בידי רשויות המס; וזאת, נוסף על חיוב בהפרשי הצמדה ובריבית.

14. לבדוק את הדיווחים בדבר "הוצאות עודפות", ולהתאימם לדיני המס בנדון. חשוב מאוד, שהדיווח במהלך השנה בדבר הוצאות עודפות יתאים לסכום "ההוצאות העודפות" שיופיע בסוף השנה בדוח ההתאמה לצורכי מס.

15. להשלים את כל הפרטים הדרושים לצורכי ניהול החשבונות והדיווח, ובעיקר להשלים ולעדכן את פרטי הזיהוי המלאים של מקבלי התשלומים, לרבות עובדים, ספקים ונותני השירותים ושל המשלמים לכם.

16. להכין מאזן בוחן ולהשלימו לאחר התאמות.

17. לדאוג לאישורים על תשלום לקופות גמל ולביטוח חיים, לביטוח לאומי, לניכוי מס במקור ולאישורים על השקעות בסרטים, בחיפושי נפט, במחקר ובפיתוח - בעבור דוח אישי למס הכנסה.

ב. הספירה והערכה של המלאי

יש לספור את המלאי שבעסק ביום שישי 31.12.99. עם זאת, אפשר לערוך, ללא אישור, את הספירה בתוך 10 ימים לפני תאריך זה, או בתוך מספר ימים אלה אחרי תאריך זה, ולבצע את ההתאמות הדרושות, כדי להגיע למצב המלאי בתאריך הקובע. אפשר אף לערוך את הספירה בתוך 30 יום לפני כן או 30 יום אחרי כן, בהודעה בכתב ומראש לפקיד השומה, ולערוך את ההתאמות. רשימות המלאי יכללו את כל הסחורות המצויות בבעלות העסק או ברשותו. סחורות המצויות במקום, ושייכות לאחר, יירשמו בנפרד. כן יש לערוך רשימה לסחורות השייכות לעסק ומצויות בידי אחרים.

אין חובה לסגור את העסק במועד המפקד. כדי להקל את המפקד ולצמצם את הזמן הדרוש לעריכתו, אפשר להכין מראש את גיליונות הספירה בציון סוגי הטובין המצויים בעסק ובזמן המפקד להשלים רק את רישום הכמות. ניתן גם לספור ספירה מוקדמת של תוכנם של ארגזים ואריזות או מדפים ומחסנים מסוימים ולציין על גביהם את הכמויות שנפקדו. ביום המפקד ניתן לרשום את הכמות על פי הספירה המוקדמת כאמור.

המפקד צריך לכלול את כל הטובין השייכים לעסק (לרבות טובין שנמכרו אך טרם נשלחו ללקוח). יש לרשום גם אותם אך בנפרד ובציון שם הבעלים. מובן, שטובין השייכים לאחרים לא ייכללו בחישוב שווי המלאי.

לפני תחילת המפקד, רצוי לרשום את פרטי המשלוח האחרון, שנשלח מהעסק לפני תחילת הספירה (מספר תעודת המשלוח או החשבונית) והמשלוח האחרון שנתקבל מהספקים.

גיליונות הספירה יהיו ממוספרים מראש במספר עוקב. חובה לרשום עליהם את תאריך המפקד ואת שמות הפוקדים שיחתמו על כל גיליון. ברשימות יצוין מקום אחסון הטובין (אם ישנם מספר מקומות כאלה) ופרטים המספיקים לזיהויים. יירשמו הכמות ויחידת המדידה. אין צורך לרשום מיד מחיר או שווי. חישוב השווי ייעשה כעבור זמן. טובין פגומים או מיושנים יירשמו בציון מצבם.

לחישוב ערך המלאי ועלותו (גם במטבעות שונים וקבלת תוצאה במטבע נבחר) אפשר להשתמש בתוכנת "תמחירית", אשר כלולה במאגר התוכנות "חלונות למידע".

ג. הוצאות עודפות

עריכת החשבון הסופי של סעיף זה אפשרית רק בסוף השנה, לאחר התאמת הוצאות הרכב למצב מונה הקילומטרים ברכב והתאמת הוצאות אחרות, כגון כיבודים, מתנות ונסיעות לחו"ל, עם הסכומים המותרים לניכוי וכו'.

רצוי לערוך חישוב סופי להוצאות עודפות ולדווח למס הכנסה לפני תום שנת המס, כדי להימנע מהטלת קנסות. פקיד שומה ניכויים נוהג להשוות את ההוצאות השנתיות הלא-מוכרות, שהן בגדר הוצאות עודפות, לפי סעיף 181ב לפקודת מס הכנסה, להוצאות שהותאמו כהוצאות לא-מוכרות.

מקדמות בשל הוצאות עודפות, ששולמו ביתר בטעות, יוחזרו לנישום - אם יוכיח הנישום לשלטונות המס, שמקורו של הדיווח בטעות.

יש להתאים את הדיווח של "הוצאות עודפות" עם ההוצאות שנרשמו בספרים ולהשלים את החסר לעניין תכנון המס.

ד. ריבית להלוואות

לקראת תום השנה מומלץ לזקוף הכנסת ריבית בגין חובות עובדים, ספקי שירותים ובעלי שליטה, אשר אי חיובם בריבית בשיעור עליית המדד לפי סעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה יגרום לעסק חיוב במס.

שיעור הריבית לגבי הלוואה שניתנה לעובד ממעסיק, שאינו חבר-בני-אדם שהעובד הוא בעל שליטה בו, הוא שיעור עליית המדד, ובלבד שסך יתרות קרן ההלוואות של העובד בתקופת הזקיפה אינה עולה על 5,760 ש"ח חדשים (מ1.1.99-).

להלוואות לעובד מעל 5,760 ש"ח ולאחרים - שיעור הריבית יהיה שיעור עליית המדד בתוספת 2% המוכפלים במספר הימים בתקופת הזקיפה ומחולקים ב365-.

רצוי לעגן, בהסכמים בכתב, הלוואות לעובדים והלוואות בין גופים הקשורים.

על פי הוראות חוק מס ערך מוסף, חייבת הריבית במע"מ על בסיס מזומן. עם זאת, על פי הוראות פנימיות של מע"מ - יש לזקוף מע"מ, בכל סוף שנה, בגין הלוואה שלא נקבע לה מועד פדיון. בהלוואות בין גופים קשורים ובין עוסקים מורשים, רצוי, בסוף כל שנה, לבדוק את מצבת ההלוואות, ולהוציא חשבוניות מס בגין הריבית.

ה. מס ערך מוסף

כדאי להשוות את המחזור הרשום בספרי החשבון למחזור שדווח למע"מ, וכן את המחזור הרשום בספרי החשבון למחזור שדווח לעניין מקדמות מס הכנסה. אם הבדיקה תגלה הפרשים, יש להגיש דוח מתקן למע"מ. לא כדאי להמתין לביקורת רשויות המס.

יש צורך להתאים את מס התשומות על רכב: כאשר השימוש ברכב הוא ברובו לצורכי העסק - מותר לנכות 2/3 ממס התשומות; וכאשר השימוש ברכב רובו פרטי - מותר לנכות 1/4 ממס זה. קביעת הסכום הנכון אפשרית רק בסוף שנת המס, כאשר מתבררים נתוני השימוש.

חברות קשורות מחייבות לעיתים זו את זו בגין שירותים, השתתפות בהוצאות וכו'. אם החברות אינן רשומות כעוסק מורשה משותף, יש להקפיד על הוצאת חשבונית מס בעבור שירותים והשתתפות בהוצאות כאמור.

כיום, בעידן מסופי המחשבים. כאשר מפקחי מס הכנסה ומע"מ יושבים מול מסוף, קל להשוות את המחזור שדווח לצורכי מע"מ לעומת המחזור שדווח למס הכנסה. יש לערוך התאמה של הדיווח למע"מ. אם הבדיקה תגלה הפרשים, יש להגיש דוח מתקן למע"מ.

ו. ניכוי מס במקור

מוצע להעביר ניכוי מס במקור במועד החוקי ולבדוק, אם הסכומים שנוכו במקור מספקים תואמים את האישורים שנתקבלו מהם ולתקנם במידת הצורך.

 

________________________

* לפני 23 שנה סבר רואה החשבון שלמה סמולסקי, כי די לדאוג רק לעצמו בליקוט מידע אודות שינויים ועדכונים בנושאי כלכלה, מסים, עבודה ועובדים. הכוונה היא לליקוט המידע אודות שינויים ועדכונים בחוקים, צווים, תקנות, הוראות שלטוניות, ופסיקה מנחה בנושאי מסים, כספים וכלכלה. לא חלף זמן רב, וסמולסקי הבין, כי גם אחרים זקוקים למידע זה, ומוטב לרכזו תחת קורת גג אחת. קורת גג זו היא חברת "רעיונות".

הפיתוח הראשון היה ירחון "ידע למידע" למיסוי, משפט וכלכלה, שבו ריכז סמולסקי מידע כלכלי, מקצועי ומעשי ומידע משפטי, ככלי עזר לניהול עסקים גדולים וקטנים לשירות המנהל הבכיר, המנכ"ל והדירקטור וליועציהם המקצועיים - רואי חשבון, חשבונאים, יועצי מס, חשבי שכר, כלכלנים ועורכי דין.

הפיתוח השני היה תקופון "נטו+" לעוסק ולמעסיק, שהוא ייחודי מסוגו, מובאים חידושי החקיקה והתקינה, חישובי שכר, ניכויי מס, חידושים הנוגעים לביטוח לאומי, מאמרים מקצועיים הנוגעים ליחסי עבודה, ומעל לכול, שפע של תקדימים משפטיים, החשובים במיוחד במשפט העבודה, שהתפתח בעיקר בשנים האחרונות, וזאת בעקבות התפתחות צורות העסקה חדשות שלא היו מוכרות בארץ בעבר.

מאז נוספו תוכנות המרוכזות בתקליטור "חנית", ואלו מביאות את החומר המודפס למנוי בצורה ממוחשבת, וכוללות אוסף של 100 חוקים ומאגר תוכנות "חלונות למידע", לחישובים כלכליים, פיננסיים וחשבונאים. כל התוכנות פועלות בסביבת "חלונות 95" ומותאמות לשנת 2000.

 

כתבה זו פורסמה באדיבות חברת רעיונות בע"מ טל': 6090690-03 פקס: 6090680-03

מוצרים: "ידע למידע" "נטו+" תקליטור "חלונות למידע", תקליטור "חנית".

כתוב לחברת רעיונות