email

הרשמה למנויים בחינם explorer land tax land tax

האם כבר נרשמת כמנוי של אינטר-עט ארנונה ?

שנה שלישית * גיליון מס' 15 ספטמבר-אוקטובר 2001

המו"ל: המכון לחקר מיסוי מוניציפלי בע"מ

פקס 035626222

bar



דבר העורך

קוראת נכבדה, קורא נכבד

הנושא המרכזי הפעם הם הגזל השיטתי של הקרקעות בידי רשויות המדינה, וההתעמרות בנישומים. בתי המשפט הם המעוז האחרון של הדמוקרטיה בישראל.

קרא בעמוד 2

צוהר לנדל"ן בעולם החרדי
מאת בתיה שורר

בשנים האחרונות אנו עדים להקמתן של ערים חרדיות. מי מחליט על הקמת עיר חרדית, במה שונה תכנית בניין עיר שלה מזו של עיר חילונית, ואילו מאפיינים יש לדירות בערים חרדיות

קרא בעמוד 3

בגיליון זה

קרא אודות מגזין ARNONA המגזין היחיד בישראל התלוי במדינה הקלק.
לרשותכם מנוע חיפוש באתר הפועל לפי מילות מפתח, וכן ראו את אינדקס המאמרים של הגליונות הקודמים וקישורים לכל עמודי השער.


קרא בעמוד 4

גם תשתיות אפשר להקים בקומות
מאת אביעד שר שלום

קרקע היא משאב במחסור בכל מקום. במדינת ישראל, באזור שמצפון לבאר שבע, ניתן אף לומר שהיא משאב שהתכלה. בניגוד לתחושת האסון הלאומי הנובעת מהמחסור במים, מעטים כנראה חשים את חומרת המחסור בקרקע. את בעיית המחסור במים ניתן לפתור על ידי שינוי בסדרי העדיפות הלאומית - ביטול החקלאות או לחלופין יצירת מים. פתרון זה יקר אומנם אבל אפשרי טכנולוגית. יצירת קרקע איננה אפשרית בשום מחיר (אם מוציאים מכלל חשבון את קוריוז האיים המלאכותיים).

קרא בעמוד 10

מתוך העיתונות

פעוטון זה לא תמיד שמחה


מוכרי מקרקעין כאספני מצוות
רק כאשר המתווך הוא באמת הגורם היעיל
נאמנות: הסיפור צריך לשכנע
כמה עולה לחיות בישראל?
פטור למכירת דירה שקיבל מוסד ציבורי
היוון ודמי הסכמה - עדיף להוון במכירה
מיסוי עירוני על עיסקאות באינטרנט
אחריות אתר אינטרנט להוצאת לשון הרע

קרא בעמוד 6

סרבנות מסים בהפגנת מחאה
מאת עו"ד יעקב פוטשבוצקי

הסמכות להטיל מסים היא אחת מסמכויותיו הקלאסיות של הריבון, ולפיכך אין להתפלא על כך שמחאות נגד הריבון התבטאו גם בסירוב - עדין יותר או פחות - לשלם את המס (בנוסף, כמובן, למחאה על עצם הנטל הכלכלי הכרוך בה).
זכר לכך נמצא אף בתנ"ך, כשמואב וארם הנכבשות מביאות לדוד המלך מס שנתי (שמואל ב' ח' 6). וכשבעיית המיסוי שימשה עילה לפילוג ממלכתו של שלמה. מלחמת העצמאות של ארה"ב פרצה אף היא על רקע של הטלת מס ודוגמאות נוספות אינן חסרות.

קרא בעמוד 18

מי שרוצה דירה להשקעה בישראחלם
מאת עו"ד עפר טויסטר

מר ישראל פראייר, אדם שומר מצוות הוא, ואין כוונתי למצוות שבין אדם למקום, מצוות שההתחשבנות בגינן תיעשה בעולם שכולו טוב, אלא למצוות המחוקק ומצוות תשלום מס ההכנסה בכללן.
מר פראייר הוא עצמאי, העובד קשה (יש אומרים קשה מדי) למחייתו ורואה ברכה בעמלו. כשרווח לו מעט החליט מר פראייר לרכוש דירת מגורים, שתהא לו להשקעה, על מנת להבטיח את מחייתו בעת זקנתו, או אם חס וחלילה ימצא עצמו מחוסר תעסוקה - שהרי במקומותינו מצבו של עצמאי מובטל גרוע מזה של שכיר מובטל, או אפילו מזה של המת, שהרי שכיר מובטל זכאי לדמי אבטלה, ואפילו המת זכאי לדמי קבורה, ואילו העצמאי, אף ששילם במהלך כל שנות עבודתו את תשלומי הביטוח הלאומי - לא זכאי ולו לפרוטה אחת.

קרא בעמוד 9

הלבירינת
מאת עו"ד יעקב פוטשבוצקי

רק מחלקו הנאמן של העיתון "השכם בבוקר" שם לב לשני הגברים, שעיינו בשמות שעל גבי תיבות הדואר: האחד - מבוגר יחסית, גוץ ומקריח, מחזיק בתיקון מפורט ברישול של ותיקים וחברו הצעיר ממנו, לבוש בקפידה, נושא מכשיר קשר ותיק מסמכים ועל פניו חיוך של בטחון עצמי כשל מי שסיים זה עתה בהצטיינות את קורס החוקרים.
שניים מצאו סוף סוף את מבוקשם ונכנסו פנימה.
כעבור מס' שניות התעורר מר יוסף ק. (דמות דמיונית שכיכבה בעבר בספרו של פ. קפקא: המשפט) לקול צלצולו של פעמון הדלת. מר ק. - איש מצטנע ועייף ממאמץ מתמיד לרצות את הכל, לא הופתע במיוחד. רגיל היה כבר בביקוריהם של נושים בשעות משונות. הפעם התבונן בעיניים ממצמצות בשניים כשהם מנפנפים מול פניו בדף נייר; לאורו הקלוש של פנס חדר המדרגות ניתן היה להבחין בו בתוויה של חותמת רשמית כלשהי.

קרא בעמוד 19

מדור הארנונה

Israeli Violations of Palestinian Economic Rights
The Palestinian Society for the Protection of Human Rights & the Environment

This study is an overview of the Israeli violations of Palestinian economic rights.
The Israeli tax system was designed according to the Israeli level of development and standard of living. The Arnona tax is yet an additional burden for Palestinian Jerusalemites. It is collected on the basis of the size of dwellings, whether residential or commercial, and regardless of the income generated from commercial dwellings.

קרא בעמוד 13

מרכז העיר השקעות טרנסגלובליות בע"מ נ' פקיד שומה ירושלים
הערות לעמ"ה 139/97

מאת רו"ח נדב הכהן

כפי הנראה, לא השכילה המערערת להוכיח כי חל שינוי אובייקטיבי, ביחסי השווי הפנימיים בין הקולנוע לבין המשרדים, בתקופה הקצרה שחלפה מאז נרכשו ע"י המערערת המניות בחברת ש.ד. בע"מ (בעסקה הראשונה) ובניין המשרדים (בעסקה השניה) - ועד למועד המימוש.
כתוצאה מכך, קבע בית המשפט כי מן הראוי לייחס את הרווח הכולל, שמומש במכלול העסקאות, לשווי הרכישה היחסי של כל אחד מהנכסים הללו.

קרא בעמוד 8

מדיניות השתת הארנונה של עיריית קריית אתא
בעקבות ה"פ 347/00 חרס נ' עיריית קריית אתא

מאת הנריק רוסטוביץ

לעיריית קריית אתא אין במה להתפאר -
א. אם לשפוט על פי פסק הדין הראשון, אזי מועצת עיריית קריית אתא חוקקה בשנת 1989 בצו הטלת ארנונה תעריף בלתי חוקי. פסק דין זה אינו סופי עד להכרעה בבג"צ, אבל כל עוד לא בוטל או שונה, הוא מחייב את העירייה. מסקנה ראשונה - המועצה חרגה מסמכותה בשנת 1989.
ו. בא כוח העירייה ביקש לדחות את התביעה בטענת שיהוי. צא ולמד, כי המדיניות של העירייה היא לגבות ארנונה שחוקיותה מוטלת בספק על סמך טענה פרוצדורלית. מסקנה שישית - טענה זו אינה מייצגת גישה ממלכתית של רשות שלטונית.
מסקנה כוללת - עצובה מאוד.

קרא בעמוד 21

נא להקליק על המודעה

נוהל חדש למחיקת חובות לרשות המקומית
מאת עדי מוסקוביץ, עו"ד

לאחרונה פורסם חוזר מנכ"ל מס' 4/2001 שעניינו להסדיר את הליכי מחיקת החובות הנעשים לפי סעיפים 338 ו- 339 לפקודת העיריות, סע' 186 לצו המועצות המקומיות וסע' 81 לצו המועצות האזוריות.
הנוהל קובע החמרה משמעותית בהליכי מחיקת החובות, ומטיל מגבלות משמעותיות על הרשות המקומית, בטרם תפנה לקבל אישור לצורך מחיקת החוב.

קרא בעמוד 11

פטור ממס בישראל על מכירת מקרקעין בחסות אמנת המס ישראל-יוון
מאת ד"ר אבי אלתר, עו"ד ואורי כליף

כידוע, שיעורי המס החלים בישראל על רווחי הון ושבח מקרקעין גבוהים למדי. לאור זאת, נציע להלן כלי מיסויי לתושבי יוון או תושבי ישראל, על-פיו ניתן להפחית את שיעורי מס אלה.
בעת ניצול לרעה של אמנת מס, לצורך הפחתת המס הישראלי או היווני, לפי העניין – באפשרות רשויות המס להגביל את הטבות האמנה על הנישומים הנדונים.

קרא בעמוד 5

לקראת הרפורמה במס בקפריסין – סיום תור הזהב?
מאת ד"ר אברהם אלתר, עו"ד, צבי אלטמן, עו"ד

מאות או אלפי משקיעים ישראליים שבחרו לנהל את השקעותיהן דרך חברות תושבות קפריסין - שעסקיהן מחוץ לקפריסין (IBC) ולהנות בשל כך משעור מס כולל של 4.25% נדרשים בשבועות ובחודשים הקרובים להיות קשובים לרפורמה כוללת במס המתממשת ובאה בקפריסין

קרא בעמוד 20

חדשות מארץ הקודש

כמה עולה לחיות בישראל - המשוואה הפשוטה של הוצאות המחייה
מאת הנריק רוסטוביץ

רמת ההוצאות של אזרחי ישראל עולה על רמת הכנסותיהם. בשנות החמישים אמרו, כי ההפרש נובע ממתנות שמקבלים מיהדות אמריקה. בשנות הששים - כי אלו כספי הפיצויים מגרמניה. בשנות השבעים - כי זה האוברדפט. בשנות השמונים - כי בתקופה אינפלציונית לא ניתן להסתמך על דוחות נומינליים, ובשנות התשעים - כי ההפרש נובע מהשגשוג הכלכלי היוצר רווחי הון פטורים.

קרא בעמוד 14

עתירה בקשר לתוכנית של "שימור מבנים ואתרים בתל-אביב"
מאת הנריק רוסטוביץ ופנחס גלעד

העותרים מבית המשפט להורות לוועדה המחוזית לסיים לאלתר משלוח הודעות כחוק, בנוגע להפקדתה של תכנית מתאר מס' 2650ב' "שימור מבנים ואתרים בתל-אביב" לכל בעלי ומחזיקי מבנים בתחום התכנית, ולמצער לבעלי ומחזיקי המבנים לשימור, המבנים במתחמים לשימור והמבנים הגובלים להם, כהגדרתם בתכנית; לסיים את הטיפול בתכנית במועד הקבוע בחוק; להקפיד ולפעול בהתאם להוראות החוק ככל הנוגע להליך אישורה של התכנית.

קרא בעמוד 15

נכסים ריקים יופטרו מארנונה, האם קול הזמיר נשמע בארצנו?
מאת הנריק רוסטוביץ ופנחס גלעד

ארנונה צריך וראוי להטיל בהתחשב בתועלת הכלכלית שיש לבעל הנכס. לבעלים של נכס ריק אין תועלת כלכלית, והארנונה חולבת מהם את שארית לשדם. ברשויות מקומיות מסוימות יש תעריפי ארנונה בלתי סבירים שהם בבחינת הפקעת הבעלות בנכס ללא תשלום פיצויים. מתי יתעורר המחוקק לקול שוועתם של בעלי הנכסים?

קרא בעמוד 16

הלכת הולצמן-בכור במבחן ה"סלאמי"
מאת דן לאופר, שמאי מקרקעין

בחודש יוני השנה נפל דבר במחוזותינו. בית המשפט העליון הפך על פניה את הלכת פייצר. הלכה זו הכתיבה עשרות שנים את הפרקטיקה של ההפקעות בארץ, .והייתה חוד החנית בכל פסקי הדין והעקרונות השמאיים בתחום
כל כך הרבה שאלות, ותשובה אחת בפי: כאשר נוצר מרחב תמרון כה גדול לשמאי המקרקעין, והוא נדרש לקבל החלטות משפטיות סבוכות כדי לסיים שומה, עליו לדבוק, בפשטות, בהחלטות הטובות ביותר ללקוח שלו!

קרא בעמוד 7

אתנחתא

המשיבון האולטימטיבי
מאת בתיה שורר

... הגעתם למערתו של האדם הקדמון. אין באפשרותי לענות כרגע היות שיצאתי לצוד. ניתן להשאיר הודעה אחרי השאגה...
חיינו לפני עידן המזכירה האלקטרונית אופיינו בשממה תקשורתית, ואילו כיום – אנו מוצפים במגוון הודעות שנשמעות מעל גבי המענה הקולי במשיבון האולטימטיבי.

קרא בעמוד 23

הפולנים
מאת יצחק רויזנטול

"באחת הפעמים כשהתקשרתי לאמי לדרוש בשלומה, היא סיפרה לי כי היא מרגישה 'לא כל כך טוב' כי מזה שלושה ימים היא אינה אוכלת" . "מה קרה?" שאלה רותי את אמה בדאגה.
"פחדתי שיהיה לי פה מלא כשתתקשרי" נזפה האם ב'ילדתה הקטנה' שהפקירה אותה למשך שלושה ימים.

קרא בעמוד 24

הומור
ליקט הנריק רוסטוביץ

אחרי שהבאנו את מסכת הנגישה הדו-חודשית, והוצאנו את עודפי הקיטור על גובי המס, השופטים, הפקידות וכל יתר הבלי העולם הזה, הגיעה העת לעסוק בדבר הרציני ביותר בעולם - ההומור. והפעם, טקסטים, תמונות ושיר אחד.

קרא בעמוד 25